Dieta przyszłej mamy. Bądź piękna w czasie ciąży !
Autorem artykułu jest Wasz Sklep
Jednym z najważniejszych etapów z życiu każdej rodziny jest okres w, którym oczekuje ona na narodziny dziecka.
Spodziewasz się dziecka? Gratulacje! Ale co ze zbędnymi kilogramami?
We współczesnym świecie kobietom narzuca się nienaganny wygląd. Nowym hitem stał się obraz wysportowanej oraz smukłej przyszłej mamy. Kobiety nie potrafią poradzić sobie ze zmianami jakie zachodzą w ich ciele w okresie 9 miesięcy. Tym bardziej , że w mediach bombardowane są zdjęciami i przykładami szczupłych i pięknych aktorek spodziewający się potomstwa....
Odmawianie sobie ulubionego fast food to normalność, ale głodzenie się, gdy jesteś przy nadziei to paranoja. W Stanach o dziwo wiele młodych oraz wykształconych kobiet decyduje się na tak drastyczne kroki, nie bacząc na zdrowie przyszłego dziecka.
Jest oczywiste, że podczas ciąży nie można stosować diety odchudzającej. Mogłoby to narazić ciężarną na niedobory pokarmowe, zaburzyć przebieg ciąży i rozwój jej dziecka.
Jednak wiele kobiet podczas ciąży za dużo przybiera na wadze. Pytają one co powinnam zmienić w swoim żywieniu?
Kobiety w ciąży powinny stosować dobrze wyważoną dietę wspomagającą rozwój dziecka. Złe odżywianie oraz niedowaga prowadzą do obniżenia inteligencji ich przyszłej pociechy a także grozi niedorozwojem! Najmądrzejszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest udanie się do dietetyka. Taki lekarz zawsze pomoże odpowiednio skomponować dietę, która nie spowoduje, aż tak dużego wzrostu wagi przyszłej mamy. Wiele kobiet przybiera na wadze podczas ciąży. Zamiast jeść „dla dwojga", jedzą „za dwoje". Dieta ciężarnych kobiet pozwala na zwiększenie dziennego zapotrzebowania energetycznego od 300 do 500 kcal, w zależności od wagi wyjściowej. Generalnie kobiety chude przybierają na wadze nieco więcej niż otyłe. Aby zmieścić się w normach, kobieta może przytyć do 9 - 12 kg podczas trwania ciąży, czyli 1- 1,5 kg miesięcznie.
Oczywiście przyszłe mamy nie powinny samodzielnie stosować żadnych diet odchudzających! Należy za to unikać przejadania się, zwłaszcza produktami z dużą ilością tłuszczów i węglowodanów, czyli tłustymi serami, mięsami i wędlinami, rybami w oleju. Zaleca się ograniczenie do minimum jasnego pieczywa na rzecz ciemnego, jedzenia typu fast - food, słodyczy, w tym ciast, produktów cukierniczych, produktów mącznych. Bogate w tłuszcze i węglowodany produkty nasilają także zaparcia.
Oto kilka rad, które pomogą ci w utrzymaniu wagi bez negatywnego wpływu na rozwój twojego malucha.
Przede wszystkim, jeśli nie ma przeciwwskazań, można zastosować codzienną umiarkowaną aktywność fizyczną na przykład ćwiczenia gimnastyczne i spacery.
Jeśli rzeczywiście ciężarna spożywa za dużo kalorii, może zrezygnować ze spożywania niektórych produktów:
● Wszelkie ciasta i inne słodycze nie są w jej żywieniu potrzebne. Może z nich zrezygnować, a przynajmniej ograniczyć ich spożycie do 1 - 2 razy w tygodniu.
● Podobnie może potraktować potrawy typu fast food, jak hamburgery, frytki, hot dogi czy pizza. Może z powodzeniem wykluczyć je ze swojego menu.
● Również niektóre napoje bywają źródłem dużej ilości kalorii. Można zrezygnować ze słodzenia Herbaty, picia napojów typu cola, sprite, fanta i innych podobnych. Trzeba pamiętać, że soki owocowe również bywają bardzo kaloryczne. Jeżeli, więc ciężarna wypija więcej niż dwie szklanki soków owocowych dziennie, powinna je również ograniczyć. Polecam soki nie zawierające cukru, soki jabłkowe Rembowskich. Nie są to soki produkowane z koncentratu (NFC - Not From Concentrate). Właśnie takie soki w krajach rozwiniętych mają coraz większy udział w spożyciu soków, stanowiąc segment produktów określanych jako Top Premium.
Zainteresowanie sokami NFC jest dowodem na dojrzałość rynku polskiego konsumenta. Soki Produkowane są poprzez bezpośrednie wytłoczenie świeżych owoców na prasie przekładkowej. Soki Rembowskich nie są poddane klarowaniu, lecz pozostają mętne. Dzięki temu zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (niezbędnych dla naszego zdrowia) niż soki klarowane.
Technologia ta wyklucza również stosowanie konserwantów . Soki nie posiadają dodatku cukru ani wody. Są wyłącznie pasteryzowane, dlatego takie soki jabłkowe to dobra alternatywa dla świeżych owoców.
● Kaloryczne są także chipsy i orzechy. Tradycyjne chipsy, które są niezdrowe i dostarczają dużo kalorii można zastąpić Beztłuszczowymi CRISPY. Dostępne są one w postaci suszonych plasterków z buraka, marchwi, pomidora i jabłka. Crispy, w przeciwieństwie do innych przekąsek nie zawierają tłuszczy, są niskokaloryczne, bezglutenowe, bogate w błonnik, bez konserwantów i polepszaczy smakowych. W wygodnym, opakowaniu, którego zawartość, w przypadku jabłkowego CRISPY jest równa wartości odżywczej dwóch świeżych jabłek.
Produkty te są naturalne i mogą być spożywane zamiast świeżych owoców i warzyw, co potwierdziły niezależne badania oraz przyznane certyfikaty. Badania kliniczne wykazały, że np. CRISPY z buraka działają ochronnie przy radioterapii nowotworów, hamują rozwój wielu z nich i podobnie jak burak są pomocne w leczeniu nadciśnienia, a także chorób układu krążenia.
Proponowane Państwu produkty uzyskały pozytywną opinie Centrum Zdrowia Dziecka, zostały również przebadane przez Instytut-Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka na zawartość glutenu i otrzymały opinię produktów bezglutenowych. W zależności od rodzaju owoców i warzyw, Crispy mogą spełniać różne funkcje. Jedne wzmacniają elastyczność i ogólną kondycję skóry, poprawiając zarazem jej koloryt, inne zwalczają wolne rodniki, pomagają oczyścić organizm z metali ciężkich i niebezpiecznych toksyn, jeszcze inne regulują prace przewodu pokarmowego poprawiając trawienie, zapobiegają otyłości oraz wspomagają odchudzanie.
Owoce i warzywa suszone metodą MIRVAC zachowują wszystkie walory odżywcze, mają naturalny wygląd, są smaczne i chrupiące..
Podstawowym zaleceniem jest także unikanie tłustych potraw. Należy wybierać chude mleko i jogurty, chude sery, wędliny i mięsa, a drób spożywać po uprzednim zdjęciu skóry. Trzeba
ograniczyć dodawanie tłuszczu do potraw, także do smarowania pieczywa.
Ważnym również składnikiem diety przyszłej mamy powinien być również kwas foliowy i żelazo.
Kwas foliowy, czyli witaminę B9, odkryto dość przypadkowo na przełomie lat 30-tych i 40-tych XX wieku, kiedy to zauważono, że na wywoływaną sztucznie u niektórych ssaków niedokrwistość, świetnym lekiem okazują się być... drożdże. Badania kontynuowano, aż okazało się, że drogocenny związek występuje w wielu produktach spożywczych takich jak lucerna, otręby czy szpinak, z którego wreszcie w 1941 roku wyodrębniono związek nazwany kwasem foliowym, czyli potocznie mówiąc - kwasem liściastym (od łac. folium - liść).
Witamina B9 jest jasnożółtą substancją łatwo rozpuszczalną w wodzie, ale uwaga -wrażliwą na wysokie temperatury i światło słoneczne. Pamiętać zatem musimy, że gotowanie, smażenie czy pieczenie produktów zawierających kwas foliowy znacznie obniża jego wartość.
Jak widać, dieta przyszłej mamy nie wymaga szczególnych poświęceń. Unikać należy niepełnowartościowych produktów, sztucznie przetworzonych, czy ewentualnie stwarzający zagrożenie zakażeniem bakteriami lub pasożytami. Bezwzględne ograniczenie dotyczy na pewno napojów alkoholowych. Odżywiając się racjonalnie i mądrze, kobieta może mieć pewność, że nie działa na szkodę własnego dziecka.
---
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz